dinsdag 15 januari 2013

Oeps foutje bedankt...






 
 
In het kerstnummer vd Jamie stond een recept voor ricotta-citroencakejes die ik zeker en keertje wilde maken.
Ricotta vind ik altijd heel interessant omdat het naar verhouding een mager (en ook nog zoutarm) zuivelproduct is. Zondigen wordt dan een beetje minder erg.
Ricotta komt van ricotta= opnieuw verhitten/koken.
De wei die overblijft bij het (schapen)kaas maken wordt opnieuw verhit en vormt alsnog wrongel. Na het uitlekken heb je een verse witte 'kaas' met korrelige structuur: ricotta. Het kan ook van andere melksoorten gemaakt worden.
Thuis schijn je gemakkelijk dit proces na te kunnen doen door citroensap/azijn/karnemelk bij hete melk te voegen. De vaste delen die dan ontstaan kun je in een doek laten uitlekken, homemade ricotta. (met 1x verwarmen eigenlijk hüttenkäse)
Recept oa. HIER
Er bestaat ook een minder bekende zoutere harde ricotta, ricotta salata, die je kunt raspen of bakken.

Goed, ik had dus alles in huis voor deze luchtige gezondere cakejes.
Hoewel, gezond, er ging wel heel veel suiker, boter en eieren in. Zeker voor de beoogde 8-10 cakejes.
Voor de zekerheid maar even het recept digitaal gechecked op jamiemagazine.nl.
Er scheen wel iets fout te zijn in de werkvorgorde maar verder zou het kloppen. Uiteindelijk mijn kookinstinct maar genegeerd en aan de slag gegaan.
De kom werd steeds voller en voller, na het vullen van de 8 losse taartvormpjes had ik dan ook nog heel veel beslag over! Dus nog maar wat andere vormpjes gevuld (mini-briochevormpjes) en een beetje in een siliconen ijsblokjesvorm (bloemvormpjes, IKEA).
De rest ging in een standaard cakeblik.
Al deze vormen hadden natuurlijk wel verschillende baktijden en ik gebruikte maar 1 oven. Beetje onhandig. Als de oven te vaak open gaat kunnen de cakejes niet rijzen.


Bij een tussentijdse check zag ik dat het niet goed ging met de siliconevorm, het was deels weggesmolten! Alle contactvlakken bleven plakken in mijn oven, roze stippen!
Gelukkig waren ze wel goed te verwijderen, ik was bang voor een eeuwige verbrande plastic-lucht in mijn oven.
Nu stond er ook wel op dat het 'for water only' was, maar ik dacht aan alle bakvormen die ook van siliconen gemaakt waren. De 4 plekjes die ik gevuld had met beslag waren bijna niet aangetast, betere warmtegeleiding?
Ik kan het nog een keertje proberen/riskeren met mijn reservevorm (had er 2 gekocht omdat ik al een beetje twijfelde aan de haalbaarheid).
En die keer de vorm niet direct op de bakplaat zetten maar er bijv. een paar lagen bakpapier tussen doen?
Ik had namelijk zo'n leuk idee met de minibloemetjes:


De grote cake was ook niet geheel een succes, het bleef lang klef en vochtig. Het was meer een toetjestaart dan een cake. Ook miste je de bakvlakken (korst) in je smaakbeleving. Zelfs na opnieuw verhitten (ricotta!!!!) was het geen geheel succes. Bij mij thuis associeerde iedereen het teveel met griesmeelpudding, toch is de cake nu bijna op.
De kleine cakejes heb ik aan mijn eeuwig proefpanel (buurtjes) gegeven en zij vonden het gelukkig wel heerlijk. Rijk door de amandel maar ook fris door de citroen. De cakejes waren door hun formaat ook veel koekiger.
Uiteindelijk dus best een leuk recept mits je de hoeveelheden halveert en geen ijsblokjesvorm gebruikt!



 

Ricotta-citroencakejes (8-10 cakejes) aangepast recept

1,5 grote, biologische citroenen, schoongeboend
125 g gemalen blanke amandelen

35 g bloem & extra om vormpjes mee te bestuiven
½ tl bakpoeder
150 g ricotta125 g witte basterdsuiker
115 g zachte roomboter & wat extra om vormpjes mee in te
vetten
eieren, gesplitst

8 kleine ronde vormpjes of een muffinbakblik

1 Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de vormpjes in en bestuif ze met wat bloem.
2 Meng de amandelen met de rest van de bloem, bakpoeder en citroenrasp. Roer het citroensap door de ricotta en meng goed. Klop suiker en boter tot een romig mengsel met behulp van een elektrische mixer. Voeg al mixend een voor een de eidooiers toe en schep vervolgens het amandel-bloemmengsel erdoor.
3 Spoel met heet water de gardes van de mixer goed schoon en klop in een tweede kom de eiwitten helemaal stijf. Spatel ze luchtig door het amandelbeslag en meng dan voorzichtig de ricotta erdoor.
4 Verdeel het beslag over de ingevette vormpjes, plaats ze op een bakplaat en schuif in de oven. Bak de cakejes in ca. 20 minuten gaar. Haal uit de vormpjes (anders blijven ze plakken) en bestrooi met poedersuiker.


 








2 opmerkingen:

  1. Daar heb ik altijd zo'n hekel aan: Niet kloppende recepten...
    Verder klinkt het wel lekker. Maar die hoeveelheid krijg ik hier nooit op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de een of andere manier is het toch opeens verdwenen! (sneeuw voor de zon??)

      Verwijderen