maandag 1 april 2013

Vrolijk Pasen gehad?

 
Het zijn vreemde paasdagen, gisteren hebben we zelfs een beetje sneeuw gehad! Soort witte Pasen ipv witte Kerst.
Vorig jaar om deze tijd hadden we onze 1e BBQ achter de kiezen (gemakkelijk terug te zoeken met een blog), nu lopen we nog rond met muts en sjaal.
Dit weekend is nota bene de zomertijd ingegaan. Ondanks het vrolijke zonnetje van vandaag lijkt de zomer nu nog wel héél ver weg .
Om in de paasstemming te komen heb ik geprobeerd paasei-macarons te maken. Technisch gezien zijn ze volkomen mislukt (bijna geen voetjes, allemaal verschillende grootte, deels ongaar) maar na decoratie werd het toch een vrolijk geheel. Macarons voor Pasen.

Voor het paasontbijt heb ik een soort spiegelei-broodjes gebakken. Echt leuk voor pasen, deze paasbroodjes.
Een leuk recept en de broodjes waren lekker. Beetje eierkoek-cake-puddingbroodje. Worden extra lekker denk ik als er ook citroenrasp of vanille-extract in zou gaan. De pudding was een beetje geklieder, de volgende keer zou ik het na het bakken opspuiten of zo, denk ik.


Spiegelei-broodjes

Voor de pudding

250 ml melk
16 gram custardpoeder of maizena met vanille-extract
16 gram suiker

Voor de broodjes

300 gram bloem + extra om aanrecht te bestuiven
1 zakje bakpoeder
75 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
150 gram magere/volle kwark
6 el zonnebloemolie
1 ei, losgeroerd
5 el melk
8 halve abrikozen (pot of blik)
(1 tl citroen/sinaasappelrasp?)
(1 tl cointreau/rum/vanille-extract?)
poedersuiker om te bestuiven
bakpapier

Roer de custardpoeder (of maizena+vanille) met 6 el melk los. Laat de overige melk met de suiker bijna aan de kook komen, voeg het custardmengsel toe en breng echt aan de kook. Goed roeren met een garde.
Laat op zacht vuur nog 3 min. bubbelen. Van het vuur af koud laten worden. Leg een vel huishoudplastic op het oppervlak tegen velvorming.

Meng alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, suikers en zout), voeg vervolgens de natte ingrediënten toe (melk, ei, kwark, olie en evt. smaakjes). Meng alles tot een soepel deeg. Officieel met deeghaken, maar met mijn HEMA-mixer lukt dat niet, eerst met een pollepel en dan met de hand gaat ook prima. Maak vh deeg een worst van Ø6-8 cm.
Verhit de oven tot 180 C. Snijd je deegworst in 8 of 10 stukken. Bij 10 porties maak je cirkels waardoor de pudding beter over het brood verdeeld is. (of natuurlijk 10 kleinere ovale broodjes)
Duw elke portie deeg plak (ovaal/rond) met een lichte kuil in het midden.
Leg de deegvormen op bakpapier op een bakplaat. Redelijk uit elkaar want ze worden groter.
Verdeel de pudding over elk broodje en leg er een uitgelekte abrikoos bovenop.
Bak de broodjes in 18-20 min. goudbruin, let op de onderkant.
Na het afkoelen bestuiven met een beetje poedersuiker en lekker opeten!

Recept met foto-uitleg: HIER


paasboeketje met narcissen, forsythia en magnolia uit de (winterse) tuin

2 opmerkingen:

  1. Nou Ger, inschrijven dan maar he? Een leuke opsteker!!
    Groetjes, mam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé mam, leuk! Dat petitchef.com gedoe is niet zo heel erg interessant hoor. Ze liften lekker gemakkelijk mee op jouw recepten met kleine vermelding van je blognaam. Ik was niet zo onder de indruk het geheel. Twijfel nog even verder over inschrijven. See you, Gerry

      Verwijderen