zaterdag 11 februari 2012

Het kan nog net.

tijdelijke vrieskast


Het is misschien een beetje typisch, maar als het buiten vriest ontdooit het vriesvakje van onze koelkast.
Schijnt te maken te hebben met zijn omgevingstemperatuur. (< 7C). Omdat hij tegen een ongeïsoleerde buitenmuur staat, op een ongeïsoleerde keukenvloer in een ongeïsoleerde keuken kan te weinig omgevingswarmte gebruikt worden voor het koelproces.
Sowieso heb ik al bijna niets in het kleine vriesvakje, maar in de winter nog minder. Soms moeten we opeens hele gekke combo's eten om te zorgen dat ontdooide waren niet bederven. Een geluk bij een ongeluk: de spullen kunnen ook naar buiten in de vrieskou! Zo staat er nu al een week een tas buiten.

De karbonades die daar in zaten besloot ik te gebruiken om een jeugdtrauma te verdrijven: erwtensoep/snert!!
Voor bruine bonensoep kun je mij letterlijk dag en nacht roepen, maar snert vond ik vreselijk. Die meligheid, vale kleur en muffe geur.
Mijn man vindt het echter wel lekker en met dit fraaie schaatsweer kon ik hem toch niet uit een blik laten eten.

Uitgebreid veldwerk gedaan, meerdere recepten vergeleken. Om de meligheid te minimaliseren besloot ik in ieder geval niet te pureren en geen aardappelen toe te voegen. 
Ik moet zeggen, het was best te pruimen. Het was zeker geen heldere soep maar best te doen. Best geinig trouwens om te merken dat mijn kids ook wars zijn van melige soepen, erfelijk belast. Het was bij hen dus geen succes, ik heb het er echt in moeten praten met een heel lekker toetje in het verschiet.
Natuurlijk had ik veel teveel gemaakt, snert hoort in een gaarkeukenpan.
We wilden natuurlijk niet de hele week snert eten en het schijnt ook heel snel te bederven.
Eigenlijk wilde ik het dus invriezen, MAAR geen beschikbare vriezer! Dan maar goed verpakt naar buiten, in de sneeuw en natuurlijke vrieskou. Ons menu voor zondag staat al vast want dan is er dooi voorspeld! 

volgende keer betere foto, bij daglicht
Erwtensoep/snert (5 liter, 2x 4 pers.)

2x 500 gr spliterwten, gewassen
min. 5 liter water
bijbehorend aantal bouillonblokjes
2 schouderkarbonades, in kleine blokjes
stuk rookspek, in kleine blokjes
1 grote wortel, blokjes
1/4-1/2 knolselderij, blokjes
1-1 1/2 grote preien, dunne ringen
2 HEMA rookworsten
2 laurierblaadjes
beetje nootmuskaat
beetje peper
scheutje azijn

Doe 1x 500 gr spliterwten met het water in een grote soeppan. Breng aan de kook en schuim evt af. Voeg de bouillonblokjes, laurierblaadjes, kruiden, karbo's, spek en prei toe en laat alles 1,5 uur pruttelen.
Dan de 2e x 500 gr spliterwten, de wortelen, knolselderij en rookworst en laat nog min. een 1/2 uurtje doorsudderen.
Vis de rookworsten uit de soep en snij in plakjes/blokjes. Maak op smaak met extra zout/maggi/peper/nootmuskaat, scheutje azijn en verdun evt met extra water. De volgende dag zal de soep veel dikker zijn en rijper van smaak, evt. nog verdunnen met bouillon.
It gaet oan! (met de soep dan)

4 opmerkingen:

  1. Gelukkig zitten meer mensen met een erwtensoepfobie...
    Witte bonensoep is nog wel te eten maar erwtensoep!!! Met lange preidraden en wittige spekblokken. en als het kouder werd dan bleef het als een blok staan. (en bij mij werd het Altijd koud want ik lust(te) het niet..)
    Ik koop altijd van de harmonie of volleybal of wie maar ook. Geen erwetensoepgeur in mijn keuken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou het nu liever zelf maken dan van een club kopen. Komt dan sowieso uit een blik en daar hou ik echt niet van. De geur was trouwens niet zó erg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je zou er nog verse koriander bij kunnen doen, voor de frissigheid. Maarja, ik ben dan ook echt koriander-verslaafd...
    En ik kook het vlees apart en zeef dan de bouillon. Scheelt voor mijn gevoel ook in meligheid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou ook heel erg van koriander, kan me prima voorstellen dat het goed past maar dan wil ik het geen erwtensoep, laat staan snert meer noemen. Dan wordt het meer een soort linzensoep ofzo. (exotisch tintje)

      Verwijderen